Jdi na obsah Jdi na menu
 


Portugalsko - Překrásný klášter Batalha

24. 1. 2009

ObrazekNevím, zda ještě někde na světě je klášter jménem Bitva, ale v Portugalsku takový klášter je a bezesporu patří k nejnádhernějším stavbám v zemi. Batalha znamená v portugalštině - bitva. Těžké boje o nezávislost portugalského království koncem středověku nabývaly na razantnosti a četnosti. Králové Leónu a Kastílie si neustále činili nárok na zelený pruh pobřeží Atlantického oceánu. K rozhodující bitvě došlo 14.8.1385 u Aljubarroty. V této rozhodující bitvě porazili Portugalci společně s Angličany svými spojenci,Kastilského krále Jana I. podporovaného Francouzy. Před touto bitvou Portugalský král Jan I.,velmistr rytířského řádu z Avizu slíbil, že v případě vítězství postaví klášter zasvěcený Panně Marii.

Skutečně,král slovo dodržel a dva roky po vítězné bitvě začal se stavbou kláštera řádu dominikánů s katedrálou Santa Maria da Vitória. Ovšem lid klášter Obrazekčasem přejmenoval na Batalha - Bitva. Přijeli jsme před klášterní komplex za velmi horkého srpnového dopoledne. Klášter s katedrálou je postavený v údolí řeky Rio Lena, obklopen překrásnými kvetoucími oleandry, buganvilejemi a velkými stromy skýtajícími trochu žádoucího stínu. Do této barevné nádhery, poklidného , líného dopoledne najednou přijelo s houkáním a fanfárami několik aut se svadebčany.

Z jednoho vozu vystoupila krásná nevěsta v dlouhých velmi nadýchaných bílých šatech s rudou kyticí. Dokonale dokreslila nádhernou atmosféru, že jsem neváhal a dívku vyfotografoval. Téměř okamžitě mne obklopilo několik mužů a s úsměvem se ptali, odkud jsem. Po několika vysvětlujících větách, mne požádal pyšný otec ještě o jednu fotografii s dcerou - nevěstou. Poté odkudsi vyčarovali láhev vína, popili jsme a společně vešli do katedrály.  Byl to úchvatný pohled. ObrazekChrám je trojlodní s východní příčnou lodí k níž je připojeno pět oltářních kaplí. Velmi překvapující a úžasná je výška a délka. Průvodce uvádí délku 79 m a výšku 32,5 m. Hlavní portál katedrály je ve stylu vrcholné gotiky s výzdobou asi 100 soch, představujících proroky, světce, papeže i krále. V osmiboké kapli která byla postavena v létech 1426 - 1434 stavitelem Huguetem, pocházejícím pravděpodobně z Francie, stojí sarkofág zakladatelů kláštera zdobený reliéfy královských manželů Jana I. a jeho manželky Filipy z Lancasteru. Klášter měl být totiž současně hrobkou nového královského rodu Avis.  Přes 100 let tu byli pochováváni příslušníci dynastie. Potom ale král Emanuel I.dal postavit jako místo svého odpočinku i svých potomků překrásný klášter v Belemu v Lisabonu, Mosteiro dos Jéronimos, vrchol portugalské gotiky manuelino. Rovněž i tato fantastická stavba je zapsána do Listiny kulturního dědictví UNESCO. Celý klášterní komplex Batalha byl až do 16. století neustále rozšiřován o druhou a třetí křížovou chodbu a nové mauzoleum.

V průběhu téměř 200 let se šest králů a šest stavitelů usilovalo o dostavbu kláštera. První ze stavitelů byl Alfonso Domingues, Meteuos Fernandes a poslední, manuleský mistr Diogo Boytac. Architektura kláštera a vnitřní zařízení je tedy v různých stylech, od vrcholné gotiky až po renesanci.

Po dlouhých minutách prohlídky jsem se postupně dostal do křížové chodby, jež byla dokončena kolem roku 1415. Doslova do extáze dokáže přivézt překrásné jemné vlysy, spletité žebroví kleneb a kemenné krajkoví oken na velmi tenkých sloupcích, s neuvěřitelně bohatými patkami, hlavicemi, z nichž každá je naprosto jiná. V každém kamenném ornamentu se prolínají liány, řetězy, kotvy, exotické Obrazekrostliny, plody.Jsou zde  patrné maurské a islámské vlivy. Tento úžasný a přebujelý styl se nazývá manuelino a je typický pouze pro Portugalsko. Slunce nádherně prosvětluje celou křížovou chodbu z níž jsou malebné pohledy na kvetoucí keře a květiny. V severozápadním koutě Claustro Real je překrásná mramorová kašna v níž přetéká bublavá voda z horních nádržek do spodních,jež jsou směrem dolů stále větší. Po osvěžení skutečně studenou vodou pokračuji dál v prohlídce síně s památníkem padlých z první světové války. Ovšem to nejkrásnější a nejúžasnější mne teprve čekalo!

Je to nové nedokončené mauzoleum, jež se začalo stavět v 15. století. Stavbu tvoří mohutný osmihran v průměru 20 m, kolem něhož je sedm kaplí s velmi bohatými rostlinnými a figurálními vlysy. Kaple nejsou zastřešené a odtud název Nedokončené kaple - Capelas Imperfeitas. Vysoké, úžasně zdobené portály, jedinečně propletené žebrovím, oblouky, kamennými filigránami. Skutečně něco nádherného naprosto se nedivím, že tato stavba je zařazena do Listiny světového kulturního dědictví. Plný dojmů z nádhery manuelského slohu si před klášterem kupuji několik šťavnatých hrušek usedám na trávník a snažím se zažít to , co jsem právě spatřil. A jak po chvilce shledávám, nejsem sám. Desítky turistů ze všech koutů Evropy posedávají jako já a zasněným pohledem, jakoby nevěřícně naposledy prohlížejí zářivě bílou vápencovou fasádu klášterního komplexu.