Jdi na obsah Jdi na menu
 


II. Historie setkání cestovatelů CESTY a založení GLOBE

V roce 1990 byl schválen zákon o sdružování a my začali přemýšlet jak se osamostatnit a vytvořit vlastní organizaci či klub. Karel Šmíd v Přelouči inicioval a začal organizovat setkání cestovatelů s myšlenkou vytvořit nějakou celostátní cestovatelskou organizaci, který by zastřešovala vznik dalších místních i odborných organizací v republice. Protože jsme byli s Karlem v neustálém kontaktu, oslovil nás, abychom mu v tom pomohli. Ostatně mělo to vyřešit i náš vlastní problém se vznikem samostatného klubu. Jeho myšlenky a vize nás doslova nadchly a začali jsme se podílet na ustavení celostátního sdružení cestovatelů pracovně nazvané GLOBE se sídlem v Náprstkově muzeu v Praze.

Vlastnímu ustanovení GLOBE, ale předcházely nekonečné debaty asi dvou desítek kolegů z celé republiky (Karel Šmíd, RNDr. Petr Rybář, PhDr. Josef Kandert, RNDr. Aleš Krejčí, ing.Pavel Kolínský, Mgr. Marie Divišová, PaeDr. Jaroslav Nešpor, ing. Jaroslav Křístek…) na pracovních setkáních v Praze a v Brně. Bohužel debaty byly zbytečně komplikované a mnohdy směřující velice odlišně od našich představ. Nakonec přece jenom vznikla celostátní organizace nazvaná GLOBE a byla zaregistrovaná 31. května 1990. V Prosiměřicích jsme s radostí a očekáváním přivítali vznik celostátní organizace GLOBE. Naše nadšení a netrpělivost byla tak velká, že jsme se rozhodli okamžitě založit místní Klub cestovatelů. Ještě tentýž den 31. května jsme odejeli autem do Vídně a na zídce před vchodem do budovy Parlamentu jsme podepsali ustavující listinu a před radnicí vše zapili becherovkou. Zakladateli klubu na oficiální zakládající listině jsou podepsaní: Jaromír Polák, Jaroslav Hladík, Květoslava Poláková, Marcela Hladíková, Zdeněk Přikryl a Dana Přikrylová.

Prvním předsedou klubu se stal Jaromír Polák, místopředsedou Jaroslav Hladík, pokladníkem Zdeněk Přikryl a revizorem Květoslava Neterdová (členka vedení SKP). Kopii listiny jsme odeslali Karlu Šmídovi, který se stal předsedou celostátního GLOBE. Založením klubu ve Vídni jsme chtěli symbolicky naznačit, že můžeme konečně svobodně cestovat do celého světa.

Stali jsme se prvním klubem v rámci nového sdružení cestovatelů GLOBE v republice. V dalších týdnech nás následovalo ještě několik podobných klubů, například Orient Club v Přelouči a další v různých místech republiky. Ovšem naše výhrady ke struktuře, pražské centralizaci, náplni, byrokratickému vedení a další, které jsme měli a cítili i při přípravných diskusích, vedly postupně k jinému řešení. O několik měsíců později jsme proto požádali MV ČR o samostatné zaregistrování. V žádosti o registraci jsme doplnili oficiální název na „Přátelé turistiky a cestování – Klub cestovatelů GLOBE Prosiměřice“. Registrace MV ČR byla udělena 22.10.1992 pod číslem jednacím VSC/1-15882/92R a tím se stal klub nezávislý, neziskový s právní subjektivitou. Celostátní organizace GLOBE během roku postupně zanikla.

Samozřejmě jsme si stanovili určité dlouhodobé cíle, které jsme chtěli a stále chceme v klubu realizovat. Staly se i součástí stanov. Cíle našeho klubu byly:

* Chceme podporovat a popularizovat poznávání vlasti a světa z různých úhlů pohledu a vědních oborů ve spojení s turistikou, cestováním, seznamovat veřejnost s výsledky prostřednictvím přednášek, videofilmů, besed, výstav, publikační činností a podobně.

* Usilovat o rozvoj demokracie, obranu lidských práv, potlačování rasismu a xenofobie v rámci možností činnosti klubu, pořádat a podporovat setkání cizinců žijících v naší zemi a seznamovat se s jejich kulturou a historií.

* Vytvořit prestižní společenské, odborné, cestovatelské, kontaktní a informační centrum, morálně podporovat expedice a vlastní organizovat.

Koncem devadesátých let minulého století jsme pocítili potřebu změny a úpravy stanov především proto, že jsme usilovali o získání jména legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda do názvu Klubu. Ovšem to nebylo tak jednoduché, protože jsme samozřejmě museli mít svolení obou pánů. Věděli jsme, že oba cestovatelé velice pečlivě zvažují kdy, kde a v jaké souvislosti se užívají jejich jména a navíc není příliš obvyklé užívat jména žijících osobností. A proto jsme stále váhali je požádat s obavou, že by naše přání z těchto či jiných důvodů odmítli.

Přesto jsme v takovém našem vnitřním styku asi půl roku neoficiálně uváděli při různých příležitostech, že jsme Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, protože všichni dávno věděli, že oni jsou patrony klubu. A pan Zikmund je pravidelný návštěvník našich akcí. Tak jsme si na to zvykli, že jednou v roce 1998 Jaromír několikrát uvedl tento námi upravený název do sborníku Cesty č. 8. Ten jsme stejně jako všechny tiskoviny a materiály o klubu, poslali panu Zikmundovi. Asi o měsíc později jsme přece jenom napsali obsáhlý dopis s přáním mít svolení s užíváním jmen obou cestovatelů v oficiálním názvu klubu. A tak trochu s obavami a napětím jsme očekávali odpověď. Ta přišla 2. 09. 1998 od pana Zikmunda. Uvádíme krátkou citaci z dopisu:

„…Když jsem dočetl Váš dopis, napadlo mě, že bych měl napsat: až po smrti! Za života „protagonistů“ se nepojmenovávají ani ulice, školy, náměstí. Ale pak jsem si pročetl Cesty 9 a zjistil, že via facti už Kc H+Z GLOBE existuje! A hned na několika místech – na str. 1, 36, 54, 63, 64, na přední i zadní předsádce a možná že ještě jinde. Takže: ANO – iniciátoři JH+ JP+ jejich lepší polovičky máte od nás H+Z požehnání a ratihabici, jak zní učený právnický termín. Jiřího Hanzelku budu o tom ústně informovat v Sedle, kde budeme tři dny natáčet s ČT další díly seriálu Svět očima Hanzelky a Zikmunda…“

S velkou úlevou a radostí jsme uvítali slova pana Zikmunda a jeho dopis si několikrát pročítali. Přepracovali a upravili jsme nové stanovy a koncem února 1999 jsme požádali MV ČR o změnu názvu i stanov což bylo potvrzeno 16. srpna 1999. Od tohoto dne máme v názvu klubu jména obou cestovatelů ing. Jiřího Hanzelky a ing. Miroslava Zikmunda. Jsme tedy vzájemně prospěšné, nepolitické občanské sdružení se sídlem v Prosiměřicích a s působností na území ČR.

 Podle zákona č. 342/2006 Sb. jež nabyl účinnosti 3. 07. 2006 musí mít občanská sdružení označení „občanské sdružení“ nebo zkratku „o. s. ve svém názvu nejpozději do 3 let od účinnosti zákona. Proto jsme nuceni uvažovat o úpravě názvu klubu aby byl v souladu se zákonem a při té příležitosti i o určitých změnách ve stanovách. Na změnu a případné úpravy máme tedy necelé dva roky.

 Bez razítek naše spořádaná byrokratická společnost nikdy nedokázala pořádně žít a dnes to platí snad ještě víc. A proto při vzniku WWC s trochou a ironie legrace vytvořil Jaromír speciální klubové razítko. Tvorba razítek mu už zůstala do budoucna, protože všechna další vymyslel a graficky zpracoval. První tedy bylo s portrétem tuláka v klobouku a s holubem. Symbolizovalo pro nás svobodné toulání světem volně jako ptáci. Pro případné zvědavce v osmdesátých létech byla připravena náhradní varianta vysvětlení: „Je to mírová holubice spojující mírumilovné lidi na celém světě…“ Při vzniku Globe už bylo zapotřebí mít opravdu razítko, kterým jsme museli potvrzovat různé listiny. Bylo kulaté s nápisem Klub cestovatelů GLOBE Prosiměřice kolem stylizované zeměkoule, symbolem silnice – cesty do světa a historickou památkou - pranýřem stojícím na náměstí v Prosiměřicích.

Další razítko už bylo elipsovité s novým nápisem Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice. Uprostřed stylizované zeměkoule je navíc silueta slavné Tatry pánů Hanzelky a Zikmunda s níž odejeli v roce 1947 do Afriky.

Ale všechna razítka byla spíš pamětní snad pro sběratele, bez jakýchkoliv dalších důležitých údajů. Proto od roku 2006 máme oficielní razítko klubu se jménem, adresou a IČO, kterými potvrzujeme oficiální listiny a doklady.

K jednotlivým akcím, například k „Prosiměřické Jurtě“ ale především k setkání „Cesty“ vydáváme již poněkolikáté malé příležitostné reklamní razítko. Je to výše popsané malé elipsovité razítko vedle s příslušným nápisem pořádané akce s datem konání. Používáme je na obálky v korespondenci a jsou také vždy na Cestách k dispozici zájemcům v prodejním stánku GLOBE.

Poznámka: Klub v 9.12.2015 na základě jednomyslného souhlasu výkonného výboru ukončil svoji činnost.. Další texty jsou historickým vzpomínáním...