Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv Klubu cestovatelů H+Z Globe je v muzeu ve Zlíně

 Od roku 1988 kam spadají počátky Klubu cestovatelů H+Z GLOBE Prosiměřice až do ukončení činnosti Klubu v roce 2015 se nashromáždily v klubovém archivu stovky fotografií, korespondence, dokumentů i klubem vydávaných drobných publikací. O historii a celkové činnosti klubu vyšlo od 7.01.2019 pět pokračování „Z historie Klubu cestovatelů H+Z GLOBE Prosiměřice“ v regionálních novinách „Znojemský týden“. Když jsme ukončili činnost klubu, měli jsme problém, co s množstvím fotek a ostatních dokumentů. Bylo nám líto nechat vše jen tak zaniknout. Asi před půl rokem jsme oslovili paní PhDr. Magdalenu Preiningerovou, vedoucí Archivu Hanzelky a Zikmunda při Muzeu jihovýchodní Morava ve Zlíně, zda by nebyl z jejich strany zájem o převzetí archivu. Paní doktorka se na jaře 2022 přijela podívat, byla překvapena množstvím a kvalitou věcí, docela nadšeně souhlasila a domluvili jsme se o převozu do Zlína. Pečlivou dokumentaci všech předávaných archivních položek zpracoval Jaromír Polák s mojí drobnou pomocí. A po telefonickém hovoru s paní doktorkou byla domluvena její návštěva v Prosiměřicích a v pátek 7. 10.2022 v 10 hodin dopoledne jsme naložili archiv do auta. Vyfotili jsme se  s paní doktrkou i u malého památníku na ulici Cestovatelů H+Z, v ulici, kde oba zakladatelé klubu Jaromír Polák a Jaroslav Hladík bydlí...

 Veškeré společenské a vzdělávací akce využívající charakteristické činnosti Archivu H+Z (https://www.muzeum-zlin.cz/archiv-inzenyru-hanzelky-a-zikmunda) jsou organizovány v úzké spolupráci s Klubem H+Z Zlín, občanským sdružením pro využití odkazu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund věnovali v roce 1995 rozsáhlý fond písemností, fotografií, negativů, filmů a suvenýrů ze svých cest Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Správu fondu převzal Archiv H+Z. Klub H+Z působí ve Zlíně od roku 1998, usiluje o to, aby zejména mladá generace nacházela v duchovním odkazu inženýrů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda inspiraci pro úsilí o kvalitní vzdělání a snahu poznávat svět. více o činnosti Klubu na http://klubhz.blogspot.com/ .

Milí přátelé, příznivci a návštěvníci setkání cestovatelů CESTY od roku 1988 do roku 2015, pokud máte zájem veškeré dokumenty a obrovské množství fotografií jsou nyní k dispozici ve Zlíně. Není problém se tam objednat a prohlédnout si cokoliv, co se týkalo Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice a samozřejmě vše o našich čestných členech, legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. (ijh)