Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová parádní keška Cestovatelské legendy H+Z

25. 12. 2021
Nová parádní keška v Prosiměřicích
 
25. prosince 2021 v 10.00 hodin byla zveřejněná nová keška ownerem TORMANN-JARA  nazvaná “LAB bonus Cestovatelské legendy H+Z“.
Jak je u ownera typické, keška je to parádní, vymakaná, podobně jako na radniční věži a v Lindenkeller v Retzu či v Modřanech v Praze, ve sklepní uličce ve Vítonicích atd…. Keška je spojená s pěti lab kešemi.
Tato opravdu luxusní keška je věnovaná legendární dvojici cestovatelů Jiřího Hanzelky (24. 12 1920 Štramberk – 15. 2. 2003 Praha) a Miroslava Zikmunda (14. 2 1919 Plzeň – 1. 12 2021 Praha), i když jsou Prosiměřice víc spojené s Ing. Miroslavem Zikmundem.
 
 
Proč je keška zde, v Prosiměřicích?
V roce 1988 ve Vídni založili pánové Jaroslav Hladík, Jaromír Polák a Zdeněk Přikryl s manželkami „Klub cestovatelů GLOBE“ a začali pořádat v Prosiměřicích Na Střelnici, později v KD, třídenní setkání cestovatelů pod názvem CESTY, které se staly známými nejen u nás, ale i v zahraničí. V roce 1993 přijali oba cestovatelé nabídku stát se čestnými členy klubu. V roce 1994 pánové H+Z dali písemný souhlas k přejmenování na Klub cestovatelů H+Z GLOBE Prosiměřice, který později osobně potvrdili.
Od té doby do Prosiměřic jezdil Miroslav Zikmund na všechna setkání CESTY i na akci JURTA. S Jiřím Hanzelkou vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, udržovali pouze písemnou korespondenci i když se všichni společně setkali ve Zlíně při otevření stálé expozice věnované oběma cestovatelům.
Přátelství mezi organizátory a Miroslavem Zikmundem se projevilo v nesčetných návštěvách v jeho vile ve Zlíně, při různých slavnostních aktech, na které byli Miroslavem Zikmundem pozvaní a kterých byl účastníkem.
V roce 2008 bylo uděleno Miroslavu Zikmundovi čestné občanství městysu Prosiměřice. Naposledy Prosiměřice navštívil Miroslav Zikmund v roce 2014. O rok později byla formálně ukončena činnost Klubu cestovatelů H+Z GLOBE Prosiměřice. Pořadatelská štafeta byla v roce 2014 předaná kamarádovi Broňku Mikuláškovi do Znojma, kde setkání pořádá pod názvem Cesty světem..
 V den svých stých narozenin Miroslava Zikmunda v roce 2019, uspořádali zakladatelé klubu společně s městysem Prosiměřice velkou fotografickou výstavu z bohatého klubového fotoarchivu, nazvanou „100 let Miroslav Zikmunda“. V následujících létech několikrát ročně jezdili organizátoři společně se starostou městysu Jiřím Lukešem do Zlína do slavné vily, nebo později do bytu ve kterém žil se svojí životní partnerkou.
Jako projev úcty a trvajícího přátelství více jak čtvrt století se skvělou osobností jakým Miroslav Zikmund nepochybně byl, neoficiálně pojmenovali 5. 9. 2021 ulici za přítomnosti starosty městysu, kde dva zakladatelé bývalého klubu bydlí, na ulici „Cestovatelů H+Z“.
Miroslav Zikmund zemřel 1. prosinec 2021 ve věku nedožitých 103 let. Čest památce oběma skvělým osobnostem, legendárním cestovatelům H+Z, jejichž nespočetné cestopisy, postřehy, reportáže a vůbec celé neskutečné dílo ovlivnilo generace nejenom mladých cestovatelů u nás, ale i v zahraničí….
Během prosince 2021 byla tato vzpomínková keška zhotovená a 23. 12. 2021 byl listing atd. odeslaný ke schválení. Prostě takový vánoční dárek oběma skvělým osobnostem.
Ke kešce je i 5 Lab kešek na místech, kde během cestovatelského festivalu CESTY pobýval, nebo měl vztah Miroslav Zikmund. No a v poslední Labce se po správných odpovědích objeví souřadnice super bonusové kešky „LAB bonus Cestovatelské legendy H+Z“. Nádherný logbook a mimo dalšího, je dokonce vybavena i světlem, k nočnímu odlovení. Ale další podrobnosti si každý, kdo ji odloví prohlédne sám… Takové kešky si určitě za provedení a zaměření na legendární dvojici H+Z zaslouží favoritní bodík…..
Věřím, že kolegové a kolegyně z našeho kačerského společenství si při logování vzpomenou, nebo případně vyhledají další podrobnosti o našich cestovatelských legendách H+Z….