Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosiměřice a okolí

Příspěvky

Geologická zajímavost u Žerotic

10. 1. 2013

pa040195.jpgAsi 2 km západně od Prosiměřic nedaleko Žerotic se v mírně zvedajícím návrší nachází stará částečně vytěžená pískovna. Větší část je již zarostlá akáty, ale u jedné strany je strmá, otevřená stěna směřující ke Kyjovicícm. Je velice dobře vidět ze silnice mezi Žeroticemi a Tvořihrází.

 

Mladá vína 2009 v Prosiměřicích

2. 1. 2010

ObrazekDnes po masívních reklamách v médiích z posledních let je již  všeobecně známo, že 11. listopadu na svátek Sv. Martina  se u nás oficiálně zahajuje  sezona mladých Svatomartinských vín, která jsou  pro tuto příležitost speciálně vyráběna a jsou určena  k rychlé spotřebě  nedočkavé  vínomilné veřejnosti.
 

Mapa Prosiměřic a okolí

21. 12. 2008

 

Z historie vinařství v Prosiměřicích

17. 12. 2008

ObrazekVinařská obec městys Prosiměřice je 14 km vzdálená od Znojma směrem na Moravský Krumlov. Širší okolí obce náleží z geologického pohledu ke karpatské předhlubni. V jejích mocných písčito-jílovitých sedimentech je erozí vytvořená sníženina kolem řeky Jevišovky a potoka Křepičky.

 

Kostel sv. Jiljí a nové zvony

13. 12. 2008

ObrazekPrvní zmínka o kostelu sv. Jiljí i faře pochází  z 19. září 1226. Ve dnešní podobě  pochází farní budova z počátku 18. století, kdy v roce 1814 byla zrekonstruovaná. 27. srpna 1821 ale hospodářská stavení přiléhající k faře vyhořela a poslední doložené opravy se datují z roku 1861. Historie spojená s farou  a mnoho další zajímavostí je součástí dochovaných dokumentů z makovice kostela objevených v roce 1996  a popsaných v publikaci „Tajemství prosiměřické makovice“.

 

Geologické poměry Prosiměřic a jeho blízkého okolí

10. 12. 2008

ObrazekV rámci regionu patří širší okolí Prosiměřic z geologického hlediska ke karpatské předhlubni. Písčitojílové sedimenty dosahují mocnosti více jak 100 m, například geologickým vrtem u nedalekých Stošíkovic se zjistila mocnost 170 m. V těchto sedimentech je zahloubena sníženina kolem řeky Jevišovky a potoka Křepičky.

 

Povodně a záplavy v dějinách Prosiměřic a okolních obcí

29. 11. 2008

ObrazekPřírodní pohromy v dřívějších dobách se vždy hluboce zapsaly do paměti nejen postižených obyvatel oblasti, ale i celých národů. Existují statisíce přímých i nepřímých dokladů, vzpomínek, pamětí o přírodních katastrofách v dávné minulosti i nedávné přítomnosti. Z těch nedávných stačí vzpomenout katastrofální záplavy v roce 1997 nebo v roce 2002 v naší republice.

 

Prosiměřické pohlednice

20. 11. 2008

Je zajímavé a docela překvapující, kolik bylo do roku 1945  vydáno pohlednic o Prosiměřicích. Uvádíme doposud známé pohlednice, které se nám podařilo nějakým způsobem získat. Později přidáme ke každé pohlednici nějaké časové zařazení a případně další podrobnější informace. Pohlednice vydané  Klubem cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice, o.s. jsou zveřejněné na stránkách klubu www.hazglobe.estranky.cz  v odkaze Klubové tiskoviny.

 

Lechovický poutní kostel - perla jižní Moravy

19. 11. 2008

Každý kdo cestuje ze Znojma do Brna či Moravského Krumlova již z dálky spatří na vyvýšeném pahorku v zeleni akátových lesů, bělostné průčelí s červenými věžemi barokního kostela. Při dobré viditelnosti se navíc v pozadí po pravé straně rýsuje silueta Mikulova pod prosluněnou Pálavou. A jede li v noci, osvětlený kostel září jako bílá perla široko daleko do kraje. Touto architektonickou perlou je kostel Navštívení Panny Marie v Lechovicích.