Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víno a větrný mlýn v Retzu

18. 8. 2009

ObrazekJe léto, doba dovolených a také bezstarostného lenošení, prožívání volného času někde u vody, na zahradě, doma anebo aktivním poznáváním krás kraje u nás nebo v cizině. Jak je každému po chuti. Znojemsko je samozřejmě známé svými víny. Ale v těsném sousedství je rakouská neméně slavná vinařská oblast Weinviertel a jeho část Retzer Land (http://www.retzerland.at/). Proto si dovolím dát  tip na skvělý výlet spojený s krásami staré kulturní vinařské krajiny, trochou historie a to vše propojené výborným vínem vinařství Weingut Bergmann. Pokud přijedete do starého malebného vinařského městečka Retz ( http://www.telebuero.at/retz/) pak si na své mohou přijít především pěší turisté či cykloturisté chtějí li ochutnat dobrá vína rakouských vinařů. I když je v Rakousku určitá alkoholová tolerance, přece jenom řidiči to mají těžké, zvláště pokud přejedou o pár kilometrů zpět za hranice… V samotném městě je řada Obrazekvinařství a výborných vinoték. O některých jsem již na portále O víně psal. Podívejme se dnes ale na symbol Retzu a tím je bezesporu větrný mlýn z roku 1772 stojící nad městem na kopci Kalvarienberg. Je viditelný zdaleka ze všech světových stran.  Na všech  oficiální i soukromých prospektech, letácích, fotografiích je v souvislosti s Retzem vždy vyobrazený větrný mlýn rodiny Bergmannových stojící se svými lopatami mezi vinicemi. Mlýn je po šest generací v majetku této rodiny.  Je to jediný funkční větrný mlýn v Rakousku a navíc obklopený krásnými vinicemi, které se rozprostírají na úbočích okolních kopců. V letošním roce je mlýn rekonstruovaný, v Holandsku zhotovují nové větrné lopaty, které budou na podzim  nainstalované a mlýn bude opět mlít obilí na mouku podobně,  jako je tomu u nás u vodního mlýna nedaleko ve Slupi na opačné straně hranic. Prohlídka mlýna trvá asi půl Obrazekhodiny a bývá na požádání dokonce i v češtině. Kolem mlýna vede z města poutní stezka kalvárie se sousošími, která jsou postavená na místě s pěkným rozhledem do krajiny. Milovníci suchomilné květeny zde mohou v různých ročních obdobích prožívat malé botanické orgie a z okolních kopců se rozhlížet po krásném panoramatu. Nedaleko je vojenský hřbitov kde  najdeme řadu jmen pochovaných vojáků z první světové války mající česká jména. Ovšem větrný mlýn vévodí celému okolí.

 

Pod mlýnem je venku pergola porostlá révou a pod ní zahradní vinárna se stejně velkou vinárnou uvnitř budovy. Se sklenkou vína v ruce se můžete ve stínu révy kochat krásným pohledem na okolní malebné vinohrady, kopce i město a vychutnávat neobvyklou atmosféru, která uchvátí snad každého. Vinárna u Větrného mlýna je klasické a svérázné rakouské „Heuriger“, tj. podávání vína s různými domácími specialitami jako jsou šunky, klobásky, uzené, zabíjačkové pochoutky, sýry atd.. Ani v sezoně burčák  zde ale nedostanete. Bez jakýchkoliv předsudků, kdo nezkusil a neochutnal, asi dost dobře neví co je dobrého…Vážně!Obrazek

 

V přízemí větrného mlýna je útulná malá vinotéka, kde se ochutnávají a prodávají vína majitele historického větrného mlýna a vinaře v jedné osobě pana Helmuta Bergmanna z  vinařství Weingut Bergmann.  Byl jsem zde mnohokrát, během letní sezóny trvající přibližně od poloviny května do poloviny října tu pořádají různé akce. Tentokrát byla vinotéka otevřená se zajímavým mottem – Brot und wein – Chléb a víno.  Byl první víkend v květnu a tradičně na prvního máje se sem sjíždějí milovníci vína, turisté a vychutnávají si příjemné pohostinství „heurige“ a májovou jarní pohodu. Ke každému vínu na stole stály ošatky s několika specielními druhy chleba, který se specielně hodil k danému vínu. Bylo to opravdu něco úžasného, jak dokázal místní pekař pan Blei připravit a skloubit různé druhy skvělého chleba s vínem Helmuta Bergmanna. Chléb tmavý, světlý, moučnatý, připečený s mnoha kombinacemi semínek, oříšků, chléb různých tvarů a velikostí se mohl jíst jenom tak bez jakýchkoliv dalších masitých či jiných doplňků……byl opravdu úžasný. Není divu, že bylo ve vinotéce stále plno místních, turistů z různých míst Rakouska ale i čeština byla docela často slyšet.

 

ObrazekNěkdy příště představím podrobněji vinařství Weingut Bergmann, podívejme se ale na jejich vína, která jsou ve vinotéce aktuálně nabízena a která jsem ochutnal. Mnohokrát. Vinotéka je umístěna ve spodním patře či sklepení mlýna a vchází se do ní z dolní části venkovního posezení. Všechna nabízená vína jsou podle rakouského vinařského zákona jakostní – qualitätswein. Cena za láhev 0,75 l se pohybuje kolem 5 eur, za ledové víno 12 eur. Podrobnější charakteristika vín je na O víně – www.ovine.cz .

 

01.Sauvignon blanc 2007 je z viniční trati  Galgenberg, Retz.

 

02.Weinviertel DAC 2008 (Veltlínské zelené) je z viniční trati Frassing, Retz.

 

03.Mössmer Selection I. 2007 (Veltlínské zelené) je z viniční trati Altenberg ze starých klonů.

 

04.Chardonnay 2007 je z viniční trati Galgenberg, Retz.  Obrazek

 

05.Ryzlink rýnský 2007 je z viniční trati Holzapfel a Galgenberg, Retz.

 

06.Zweigelt Exclusive 2006 je z viniční trati Galgenberg, Retz.

 

07.Cuveé Rot 2006 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir) je z viniční trati Bergen, Merkviertel a Mittelberg, Retz. 

 

08.Ryzlink vlašský, ledové víno 2007 je z viniční trati Altenberg, Retz.  Analytické hodnoty neznám,jenom jsem líznul, ale je medový s oříškovými tóny a jak jsme pozoroval u dam ve velké oblibě.

 

Obrazek09.Rose ´ecco Frizzante 2008 je z viniční trati Ob a Satz, Retz. Kromě vína nabízejí velice dobrou hroznovou štávu (Bio Traubensaft) a jiné pochutiny domácí výroby, jaké u nás nejsou (například dýňové jamy, chléb z drcených hroznových peciček, čokolády ochucené vůní hroznů jejich odrůd atd.). Když turista absolvuje prohlídku některých vinic, kterých je tu kam oko dohlédne, či se projde po značených stezkách, nebo se podívá na nedaleký 325 m vysoký kopec Golitsch ze kterého je nádherný letecký pohled na Retz a okolní krajinu, pak téměř zákonitě musí skončit v pod pergolou Větrného mlýna a osvěžit se třeba vychlazeným DAC veltlínem Obrazeknebo Zweigeltem…

 

Další informace jsou na jejich stránkách www.windmuehle.at v němčině, ale jak jsem byl informovaný, připravují i českou verzi, stejně jako řada dalších vinařů v této oblasti. Věřím, že kdo sem zavítá, nebude určitě zklamaný.

 

 

 

Kontakt na Weingut Bergmann pro Česko: 

Aleš Hladík, mobil: +43(0)6603456473 nebo email: office@windmuehle.at

 

Náhledy fotografií ze složky Větrný mlýn v Retzu opět v provozu