Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znojemsko

Příspěvky

Historie kaktusářství na Znojemsku III.

31. 5. 2009

ObrazekPočátkem roku  1977 jsem přišel po debatě  s Pavlem Kováříkem na nápad vydávat klubový zpravodaj, jež by poskytoval vzájemné informace o kaktusářském dění u nás i v zahraničí, možné kontakty, odborné články a hlavně překlady z cizí, především německé odborné literatury. Naprostý nedostatek odborné kaktusářské  literatury byl značný,  nápad se ujal vydával jsem pod hlavičkou klubu „Kaktusářské informace“ – (KI).

 

Tasovičtí vinaři a jubilejní 40. výstava vín

10. 3. 2009

ObrazekObec Tasovice ležící nedaleko  Znojma patří ke starým vinařským obcím s bohatou historií a vinařskou tradicí. První písemná zmínka o Tasovicích je z 12. července 1234 kdy král Václav I. uvádí ve své listině jméno obce  Tasovice. Je zcela jisté, že osídlení místa bylo podstatně starší o čemž svědčí řada archeologických nálezů.

 

Na svatého Valentýna do sklepů v Dobšicích

22. 2. 2009

 V Obrazeksobotu  14. února 2009  obchodníky stále víc propagovaného svátku zamilovaných    sv. Valentýna,  se sešly stovky vínomilců ve vinařské obci Dobšice u Znojma. Letos je  to již po čtvrté aby přátelé vína probádali podzemní bohatství, možné tajnosti i neobvyklou atmosféru a krásu sklepů místních malo i velko vinařů.

 

Romantická zřícenina Nový Hrádek v Národním parku Podyjí

10. 12. 2008

ObrazekV samém srdci Národního parku Podyjí přibližně v polovině cesty mezi Vranovem a Znojmem se nachází na břehu meandrující Dyje romantická zřícenina Nový Hrádek. Rozsáhlá zřícenina přesahující svojí rozlohou 8000 m se rozkládá na nejužším místě vybíhajícího ostrohu téměř ze všech stran obklopeném hraniční řekou Dyjí. Ta tu tvoří státní hranici s Rakouskem.

 

Lázeňský hostinec v Hlubokých Mašůvkách a jeho historie

10. 12. 2008

Příjemný pension, kde můžete strávit klidnou rodinnou dovolenou v poutním místě v Hlubokých Mašůvkách je velmi starý. Lázeňský hostinec na dnešním Mariánském náměstí v obci dal postavit majitel zámku z nedalekých Jevišovic, Jan Ludvík Raduit hrabě de Souches někdy kolem roku 1680. Hrabě byl mimo jiné slavný maršál, obhájce a zachránce Brna před Švédy v roce 1645.

 

Pokus o vysvětlení původu některých jmen a názvů viničních tratí Znojemské vinařské podoblasti

16. 11. 2008

Jména viničních tratí mají zajímavou, velmi bohatou a  různorodou historii. Vycházejí z místních názvů mající nějaký vztah ke geografickým místopisným či přírodním podmínkám k  určité události, majiteli atd. a vytvořili je většinou v dávných dobách  vinaři a obyvatelé jednotlivých obcí.