Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie kaktusářství na Znojemsku II.

7. 6. 2009
ObrazekMotorem dění klubu byla skupinka nadšených kaktusářů a organizátorů. Zpočátku to byli zejména pan Jan Jánský, který byl předsedou do roku 1973,  společně s Pavlem Kováříkem, ing. Miroslavem Stehlíkem, Františkem Fialou, Františkem Melánem, Pavlem Pelíškem, Otou Boudou, Mirkem Knapem, Janem Dusíkem, Oldřichem Míšou a dalšími. Poté  převzal pomyslné otěže do rukou ing. Jaroslav Hladík, jež stanul po panu Jánském v čele výboru a vedl klub až do roku 1989. Postupně se střídali, ubývali, nadšení z mnohých vyprchalo či z různých důvodů přestali kaktusy pěstovat, až zůstalo „pevné jádro“ klubu.

Celostátní organizace Svaz českých kaktusářů se naprosto nehodil a nevyhovoval tehdejším politickým orgánům, protože byl samostatným subjektem, nebyl součástí tzv. Národní fronty, vznikl v roce 1967 v období tzv. Pražského jara. A navíc naše činnost byla ve spojení s „nešťastným výskytem kaktusů pouze Obrazekv Americe“ (toto je citace jednoho politického pracovníka), tak trochu podezřelá. Tak se stalo, že jsme byli násilně   včleněni pod Československý ovocnářský a zahrádkářský svaz do všezahrnující Národní fronty.

Nastalo období vyplňování samých nesmyslných otravujících hlášení, zjišťování stranické

příslušnosti, co kdo dělal před rokem 1948 (většina z nás se narodila po tomto datu!) a po a před rokem

1968, brigády, navštěvování zahrádkářských schůzí atd. Jako bezpartijní předseda klubu jsem

měl dosazený „dohled“ straníka. Naštěstí  byl velmi rozumný a jeho dohled byl zcela formální. A tak

vždy koncem roku zapracovala tužka a hlášení  se v mžiku vyplnilo. Nenechali jsme   se otrávit

ideologickou byrokracií a podařilo se nám důsledně udržet klub prostý jakékoliv političnosti, čistě  na

odborné úrovni. A ta se opravdu zvyšovala.

 

Vstavy kaktusů ve Znojmě a ve Vranově nad Dyjí

První výstavu kaktusů, kterou jsme se představili veřejnosti, jsme   uspořádali již 11. června 1971 Obrazekv sále Domu pionýrů a mládeže na Havlíčkově ulici ve Znojmě. Na výstavu nám tehdy, mimo sbírkových rostlin  členů, zapůjčily rostliny ze sbírky Technické a zahradní správy města Znojma. Největší kolekci rostlin vystavovali pánové Jan Jánský, Pavel Kovářík, Pavel Pelíšek, František Melán, Jan Hadroušek, Oto Bouda ze Znojma a pánové Karel Rychlík z Lechovic, Bohumil Holý ze Stošíkovic a unikátní kolekci vystavoval pan Bohuslav Hladký z Dobřínska.  Pan Melán navíc obohatil expozici rostlin  o své krásné pastelové kresby kvetoucích kaktusů, rozvěšených po zdech místnosti. Výstava měla nečekaný úspěch, který nás všechny pochopitelně podnítil v další činnosti. Další výstavy následovaly jedna za druhou a staly se každoročním vyvrcholením naší činnosti. Vždy o nich psali v okresních novinách Znojemsko či ve Zpravodaji MěOB a samozřejmě v našich Kaktusářských informacích.

Atraktivní a zajímavé byly výstavy venku na nádvoří v Domě umění, kde nám je povolil zrealizovat tehdejší ředitel JMM dr. Vědomil Vildomec. Ovšem největší popularitu získaly až v zámku ve Vranově nad Dyjí, kde celá expozice stovek rostlin byla opět pod širým nebem. Velmi vstřícný ke kaktusářům i kaktusům  byl správce pan Karel Janíček. Výstavy v areálu  zámku bývaly celý týden Obrazeka byly příjemným oživením nádherného zámku.

Uspořádat výstavu stovek rostlin vyžadovalo nejen obrovský kus organizační práce, ale také fyzické námahy i financí. Jen ten svoz a rozvoz rostlin, panelů, stojanů, stolů a desítky jiných věcí! Denní informační služby na které jsme si brali dovolenou, dojíždění do Vranova a mnoho dalšího. Nebylo snad jediného kaktusáře, který by nějakým způsobem nepřiložil ruku k dílu. Kladný ohlas široké veřejnosti byl tou největší odměnou, jaké se nám mohlo dostat. Nakonec dodnes o tom svědčí četné zápisy v návštěvní knize.

 

(pokračování)Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

ObrazekIII. vVýstava kaktusů v Domě umění ve Znojmě v roce 1973(foto vpravo a dole)Obrazek

ObrazekKarel Němec z Rokytné a Ing. Jaromír Stehlík , Pavel Kovářík  oba ze Znojma(foto vpravo dole )