Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víno z AMPELOSU v centru města

11. 7. 2009

ObrazekKdyž jsme se vrátili odpočinutí a opálení z hor a od moře, měli jsme v poštovní schránce pozvánku pro dvě osoby na slavnostní otevření nové vinotéky ve Znojmě. Při pohledu na datum jsem byl potěšený, protože devátého července bylo až za dva dny.  Ještě jsme ani pořádně nevybalili zavazadla, neaklimatizovali se na naše uplakané a nevyzpytatelné počasí a už vyrazili do Znojma na Zelenářskou ulici, kde se celá záležitost bude odbývat. Vína Ampelosu  mají v posledních létech stoupající tendenci, jsou velmi dobrá a ochutnat ročník 2008 si přece nenecháme ujít. O podrobné historii naší nejstarší vinařské šlechtitelské stanici  Ampelos, a.s. a jejich vínech bylo na portálu O víně www.ovine.cz  uveřejněno několik článků.

Podle slov vinaře a předsedy představenstva Lukáše Kyliána, byla otevřena nová Obrazekvinotéka téměř v centru města proto, aby se turistům a návštěvníkům Znojma víc přiblížila široká nabídka vín šlechtitelské stanice. Vlastní firemní vinotéku mají sice již několik let otevřenou u silice vedoucí ze Znojma k hranicím Rakouskem ve vrbovecké sklepní uličce přímo pod vlastní šlechtitelskou stanicí, ale pro návštěvníky Znojma je to docela daleko. Tam do velice atraktivního prostoru staré lisovny a sklepa zavítají hlavně motoristé jedoucí za nákupy a zábavou do Freeportu či Rakouska nebo cykloturisté brázdící stále početnější naše cyklostezky.

Nová vinotéka má docela dobré umístění, protože je pár desítek metrů za obchodním domem Dyje stojícím v centru města a za dominantní radniční věží, na Zelenářské ulici směřující do uliček starého města.

ObrazekPodél stěn stojí police s desítkami lahví vín různých ročníků a odrůd jež produkuje šlechtitelská stanice. Nad regály visí zvětšené skvělé reprodukce fotografií starého Znojma. V příjemném prostředí je možné ochutnat vždy několik druhů většinou bílých vín z právě otevřených lahví a v klidu studovat, vybírat a přebírat bohatou nabídku. Vinotéka je otevřená po celý rok ale pouze v pracovní dny od 10.00 do 17.00 hodin.

Samozřejmě při otevření vinotéky nemohla chybět degustace a povídání o vínech ale nejenom o nich. Ze zajímavostí snad jedna potěšitelná pro přátele Ampelosu, protože neblahé počasí v červnu, které přineslo v podobě silného krupobití pro mnohé vinice zcela zničující tragédii (Krhovice, Chvalovice,Vrbovec, Hodonice atd.), vinice Ampelosu postihlo jenom nepatrně. Jak  s úsměvem poznamenal Lukáš Kylián: „U nás to krupobití udělalo naštěstí jenom takovou drobnou probírku hroznů ve spodní části vinic.“ Volně se podle vlastní chutě a zájmu degustovala dobře vychlazená vína ročníku 2008. Celkem jsme mohli ochutnat 25 vín v  jakostních zařazeních: 6 odrůdově jakostní (Veltlínské zelené, Svatovavřinecké, André, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Neronet), Obrazek4 kabinet (Müller - Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Tramín červený), 11 vzorků v pozdním sběru (Neuburské, Aurelius, Kerner, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Muškát Moravský, Modrý Portugal, Rulandské modré klaret, Zweigeltrebe rosé)  a 4 ve výběr z hroznů (Pálava, Veritas, Rulandské šedé, Hibernal). Ze všech vín nám chutnala a zaujala Pálava, Neuburské, Rulandské šedé, André, Alibernet, Neronet Veltlínské zelené a Sauvignon. Nesmím ale zapomenout na dobrá rosé a klaret, kterými firma letos obohatila svůj sortiment. Sortiment nabízených vín ve vinotéce je mnohem větší, nežli obsahovala Obrazekvlastní degustace. Cena   je docela příjemná v rozmezí 90,-  až 250,- Kč podle ročníku, jakostního zatřídění ale i podle úspěšnosti na výstavách.  Většinou se ale pohybují kolem 130,- Kč. Vína Ampelosu se prosadila v silné konkurenci našeho trhu a určitě si najdou další nové zákazníky. Víc informací o firmě i vínech a dalším je na jejich nových webových stránkách www.ampelos.cz . Je moc dobře, že další vinařská firma otevřela vlastní prodejnu. Mimo známých vinoték Znovínu a VS Lechovice, nepočítaje řadu  menších, které nabízejí vína mnoha pěstitelů i z jiných vinařských podoblastí,  je to teprve třetí firma, prezentující pouze vlastní vína. Od července si tak všichni návštěvníci Znojma, holdující vínu  mohou obohatit své vinné chutě o nová vína šlechtitelské stanice Ampelosu.

 

 

 

.