Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladá vína 2009 v Prosiměřicích

2. 1. 2010

ObrazekDnes po masívních reklamách v médiích z posledních let je již  všeobecně známo, že 11. listopadu na svátek Sv. Martina  se u nás oficiálně zahajuje  sezona mladých Svatomartinských vín, která jsou  pro tuto příležitost speciálně vyráběna a jsou určena  k rychlé spotřebě  nedočkavé  vínomilné veřejnosti. Ovšem ostatní odrůdová mladá vína, jež jsou stěžejními výrobky  každého vinařství  jsou jakoby stranou mediálního zájmu a informování veřejnosti,  čekají na přechutnávání  vinaři nebo skupinami vinařů. Tato vína  jsou posuzována, hodnocena a podle výsledků  se s nimi dál pracuje tak, aby byla zaručena odrůdovost, kvalita atd., prostě všechno to, co spotřebitel od jednotlivých vín požaduje a očekává. Taková přechutnávání  jsou nezbytnou nutností a  dějí se téměř denně  přímo ve sklepích jako součást technologického postupu. Stále častě se objevují mladá vína na menších soukromých či veřejných degustacích, která bývají v posledních létech stále více spojována s jejich  okázalým posvěcením a křtěním.

Vloni  před vánocemi jsem našel v poštovní  schránce pozvánku na „Setkání přátel vín“. Celá akce se uskutečnila  dva dny před koncem roku.  Po upozornění,  že má každý sebou donést dobré ale i třeba špatné nové víno a nějaké to občerstvení,  jsem se rozhodl pozvání využít a na degustaci mladých vín jít. Nelitoval Obrazekjsem, bylo to příjemné setkání o kterém jsem vloni psal na portálu O víně www.ovine.cz .  Pozvánku na letošní ochutnávání mladých vín ročníku 2009 jsem obdržel osobně  od úspěšného malovinaře Pavla Dohnala, jednoho z organizátorů degustace. V roce  2000 inicioval tehdejší starosta Prosiměřic a zapálený vinař Jan Kuřitka s několika přáteli a  stejně nadšenými vinaři na konci roku setkání s přechutnáním několika  vzorků vlastních vín. Postupně se z tohoto prvního setkání stala  tradice (s svouletou přestávkou) a  letos to bylo již pošesté co se ve vinárně na Střelnici, která je  dnes  téměř obklopena  nově zastavěnou části obce, sešlo asi patnáct pozvaných vinařů a příznivců vína. Sešli jsme se v úterý 29. prosince v poněkud jiné a bohužel  méně početné sestavě nežli vloni, přišli někteří vinaři z Prosiměřic, Vítonic, Bantic, Lechovic a  Práčí aby přechutnali, ohodnotili a hlavně si Obrazekpopovídali  o svých vínech a problémů  kolem. V příjemném prostředí

 vinárny  bylo na barovém pultu vyrovnaných 38 vzorků  15  odrůd převážně bílých vín. Až na čtyři výjímky (nejsou zahrnuty do uvedeného počtu) to byla mladá vína ročníku 2009.  Nejvíce byl zastoupený Ryzlink rýnský (6 x), Veltlínské zelené (6x) a Müller – Thurgau (4x). Hrozny byly podle informací, které vinaři na ochutnávce řekli buďz vlastních vinic (viniček), nebo ze Špičáku z Kyjovic,  U tří dubů ze Stošíkovic nebo ze Tří dílů z Těšetic. Libor Tvarůžek předem připravil a všem rozdal  degustační listy s tím, že se bude ochutnávat naslepo bez udání výrobce a po každém šestém vzorku se provede otevřená  diskuse a odtajnění vinařů aby individuální hodnocení nás všech bylo objektivní a bez jakýchkoliv zábran.  Bylo navrženo  jednoduché  hodnocení  podle pětibodové  stupnice. Hodnocení  probíhalo   profesionálně jako na nějaké významné soutěži. Vždy  po šestém vzorku se rozproudila diskuse, vyhodnocení nejlepšího vzorku a poté odtajnění výrobce.  Hodnotili jsme  se bílé směsky (Bergmann, Dohnal M., Miko) a vína následujících odrůd:

Ryzlink vlašský (Miko, Tvarůžek), Veltlínské zelené (Venhuda, Balík, Miko), Müller -Thurgau (Buřič, Dohnal P., Kuřátko), Ryzlink rýnský (Mikulášek, Dohnal P., Kuřátko, Tvarůžek, Buřič,Venhuda), Rulandské šedé (Tvarůžek, Miko, Dohnal P.), Sauvignon (Dohnal P., Miko, Tvarůžek), Muškát moravský (Dohnal, ObrazekMikulášek), Czerségy  (Dohnal P.), Pálava (Tvarůžek), Tramín červený (Miko, Buřič), Rulandské bílé (Buřič), Svatovavřinecké rosé (Tvarůžek), Frankovka (Tvarůžek), Svatovavřinecké (Tvarůžek), Laurot (Tvarůžek).

Z bílých vín mně nejvíc chutal Ryzlink vlašský (Miko - Bantice), Veltlínské zelené VH (Miko, Venhuda - Vítonice), Ryzlink rýnský  PS (Venhuda, Dohnal P. - Lechovice), Rulandské šedé (Tvarůžek - Prosiměřice), Sauvignon PS (Dohnal P., Tvarůžek, Miko) a naprosto pro většinu nečekaně vynikající Czerségy (Irsay Oliver x Tramín červený) Pavla Dohnala z hroznů z Ampelosu z Vrbovce. Z červených vín to byla  Frankovka  a skvělý Laurot, obojí vína Libora Tvarůžka z Prosiměřic. Zavítá li někdo ze čtenářů do našeho regionu, třeba vína některých  jmenovaných vinařů, jejichž vína mně oslovila ochutnáte, docela bych to doporučoval. A pokud ne, tak další příležitost bude v březnu na místní výstavě vín v Práčích, Těšeticích nebo v  Horních Dunajovicích, případně Obrazekv Tasovicích. O všech těchto výstavách jsem psal na portále O víně – www.ovine.cz . Takové malé degustace mladých vín místních vinařů mně,  vždy lákají jistou tajuplností a napětím, zda objevím zajímavá vína malovinařů, která pár desítek kilometrů od obce už nikdo nezná. A téměř vždy se něco dobrého a zajímavého našlo!

Asi čtyři či pět vzorků vín jsme ohodnotili jako problematické až špatné (a následně proběhla zajímavá diskuse proč tomu tak je a jak je případně upravit), ale ostatní, které jsme ochutnali  byly dobré až vynikající. Rozdíly které mezi nimi byly jsou  normální,  jsou to vína mladá a zkušenost, čas a umění vinaře  může ledacos zlepšit nebo naopak.

A protože se rozproudila příjemná uvolněná debata se spoustou legrace, pozval nás Libor Tvarůžek,  co jsme Obrazekstále ještě diskutovali nad vzorky do jejich nedalekého archivního sklepa. A bylo nejenom se na co dívat, protože archivní sklep obou Tvarůžků (otce Josefa a syna Libora) je velice pečlivě upravený, perfektní, ale i ochutnávat skvělé vzorky, které Libor otevřel.  Je dobře, že starobylá vinařská obec Prosiměřice společně s agilními vinaři se aktivně snaží propagovat   nejenom místní vína, ale i vína z okolních vinařských obcí. Příjemná akce skončila, rozcházeli jsme se domů sice s dalekou ale příjemnou vidinou příštího konce roku opět u sklenky mladého vína nového ročníku  2010.