Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochutnali jsme letošní mlynářku

20. 11. 2009

ObrazekJe tu listopad, uplakaný mlhavý měsíc, ve kterém vinaři ale i my, kteří máme vína rádi, s netrpělivostí očekáváme první ochutnávání nových letošních mladých vín. Dávnou naší tradicí to byl den 11. listopadu na sv. Martina, který se v posledních létech stal oficiálním dnem Svatomartinských vín s velkou slávou například v Brně a jiných městech. Znojemská vinařská podoblast bude reprezentovaná letos pouze pěti oficiálními Svatomartinskými víny ze čtyř vinařství. Tradičně je to Znovín Znojmo a.s. (Müller – Thurgau, Svatovavřinecké a rosé Svatovavřinecké), Jaroslav Tichý z Rybníků (Müller – Thurgau), Ing. Plaček z Dolních Kounic ( Müller - Thurgau, Svatovavřinecké) a poprvé Vinařství Líbal z Horních Dunajovic (Svatovavřinecké). Samozřejmě ale i ostatní vinařství budou nabízet mladá vína na svých prezentacích pod různými názvy, ale ne jako Svatomartinská, například Waldberg Noveau (Vinařství Waldberg, Vrbovec), Veselé víno (Vino Hort, Dobšice), Mladý Lahofer (Vinařství Lahofer, Dobšice) a řada dalších. Bez nějakého speciálního data, představují na různých prezentacích, párty, degustacích a místních slavnostech pořádaných pro veřejnost nebo pro uzavřenou společnost, vinaři v sousedním Weinviertelu svá mladá vína jakmile jsou prostě hotová. Na jednu párty s představením takového vína jsme byli v sobotu posledního října pozvaní manžely Petrou a Helmutem Bergmannovými z ObrazekWeingut Bergmann do vinařského města Retz. Do Retzu to máme asi dvě desítky kilometrů s možností přespání u syna s rodinou a tak jsme vyrazili plni očekávání. O Weingut Bergmann jsem psal v článku „Víno a větrný mlýn v Retzu". Tam jsem také uvedl, že symbolem města Retz a celého západního Weinviertelu je větrný mlýn stojící mezi vinicemi na kopci nad městem. Tento mlýn má po několik generací ve vlastnictví rodina Bergmannova, která se věnuje vinařství. No a už se blížím k vysvětlení trochu erotikou zavádějícího nadpisu článku. Helmut Bergmann totiž již několik let zahajuje vinařskou sezonu mladých vín speciálním cuvée nazvaným, jak jinak „müllerin“ tedy mlynářka. A taková správná mlynářka v jeho podání je mladá, pěkná svěží, voňavá…. stejně, jako mladé víno. Letošní mlynářka - Müllerin 2009 je cuvée Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené a Neuburg z vlastních vinic kolem mlýna a musím říci, že se moc povedla. Barva je slámově žlutá s bohatou pestrou velice příjemnou svěží, výraznou vůní, svěží, ovocné, lehce kroužkuje, alkohol 12, 5%, dobré mladé víno, které je možné pít docela dlouho.

ObrazekTo máme vyzkoušené a ověřené. Ona vůbec svěží, ovocitá vína jsou v Rakousku velice populární na úkor vín starších ročníků. Mezi místními vinaři zní hlas, že vína dvou či tříletá jsou téměř neprodejná. V prostorném Heuriger u větrného mlýna se ve vyklizeném sále vinárny sešlo v 21.00 hodin více jako stovka pozvaných přátel manželů Bergmannových a místních podnikatelů. Venku před vinárnou plála velká hranice a osvětlovala svými plameny nejenom venkovní pergoly, ale i sálala teplo na přicházející prochladlé hosty. Každý obdržel sklenku s letošní mladou „mlynářkou“, kterou neustále dolévala děvčata podle chuti hostů. Chuť byla a víno chutnalo. Perfektní prezentaci a představení „mlynářky“ komentoval Helmut Bergmann a prostřednictvím dvou diaprojektorů promítal v černobílých fotkách svůj letošní vinařův rok. Celou prezentaci kouzelně podmalovávala melodie Vltavy….

Potom následoval recesistický výstup, kdy všichni z vinařství a personál pochodovali v řadě mezi hosty převlečení do zednických kombinéz s přilbami na hlavách, s kladivy, krumpáči atd,. za vtipného vysvětlujícího komentáře Helmuta Bergmanna. Dnešním dnem totiž přestala existovat stará klasická vinárna ObrazekHeuriger tak jak ji znají jistě i mnozí návštěvníci od nás, protože od 2. listopadu proběhne rozsáhlá modernizace a rekonstrukce přes zimu tak, aby v květnu bylo vše hotové a návštěvníci mohli obdivovat panorama Retzu a okolních vinic z velice moderní vyhlídkové Heuriger. Navíc bude v provozu i větrný mlýn, který bude ještě větší turistickou atrakcí města nežli doposud. Mnozí místní pamětníci možná utrousili slzičku za starou vinárnou a zapili sklenkou „müllerin“. Poté už následovala párty s hudbou, tancem, vínem a nostalgickým vzpomínáním na staré časy slavné Heuriger u větrného mlýna. Po zhlédnutí plánů a návrhů celé přestavby se docela těšíme na květen 2010, kdy bude Heuriger v moderní podobě opět otevřený všem návštěvníkům větrného mlýna s výbornými víny. (více foto na O víně – www.ovine.cz , 2009)